Platforma Promocji Blogów
  • ponad 77 800 artykułów przecztanych ok. 3 812 000 razy

Okoń w sosie maślanym z kaparami

Miałam smaka na rybę. W rześkim, lekkim wydaniu.Taką którą można by szybko przyrządzić i podać do niej rześkie i wyraziste wino.Na półce czekało Chablis z Maison Champy i równie wyjątkowy Riesling od Weingut Heinrich Vollmer o wyraźnych aromatach jabłek i brzoskwiń.I w zasadzie obydwa sprawdzą się w towarzystwie przyrządzonych na patelni okoni w sosie maślanym z kaparami.Całe szczęście tym razem nie musiałam wybierać. Przyszli znajomi i trzeba było otworzyć obydwie butelki. Mogłam więc skosztować przyrządzonego w kilka minut okonia z obydwoma winami.Uwielbiam takie chwile. Są dla mnie jak zabawa w poszukiwanie skarbów. Uczące i pozwalające rozkoszować się wyjątkowością chwili.Okoń w sosie maślanym z kaparamidla 4 osób 8 oczyszczonych okonisok z połowy cytrynysól i świeżo mielony pieprz 3 łyżki masła3 łyżki oliwy sos maślano-kaparowy:mała cebulka lub 2 szalotkiszklanka wytrawnego białego wina np. Riesling od Weingut Heinrich Vollmer15-20 dag masła (ogrzanego do temperatury pokojiwej)łyżka...


Przeczytaj cały artykuł:

Okoń w sosie maślanym z kaparami
Wino i kuchnia
Kliknij "Like"
i weź udział w konkursie na Facebook