Platforma Promocji Blogów
  • ponad 73 600 artykułów przecztanych ok. 3 189 000 razy

Pierś z kaczki z sosem winnym

Składniki: piersi z kaczki (2 sztuki) 1 łyżka curry pieprz świeżo mielony (u mnie kolorowy), sól morska Dziś proponuję następującą recepturę na przygotowanie piersi z kaczki: Piersi z kaczki nacinamy w krateczkę na skórze (nie uszkadzając mięsa pod skórą). Nacieramy mięso solą, pieprzem i curry. Suchą patelnię rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury i najpierw 6-8 minut smażymy piersi od strony skóry (bez przykrycia). Następnie mięso należy zdjąć z patelni, zlać tłuszcz, który się nam wytopił z kaczej skóry i rzucić mięso ponownie na gorącą patelnię drugą stroną na 3-4 minuty. Piersi z kaczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra, dół bez termoobiegu). Mięso pieczemy bez przykrycia 15 minut, potem przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy jeszcze 10 minut. Sos: 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 łyżka masła 1 lampka czerwonego wina półsłodkiego 1 łyżeczka cukru Na maśle podsmażamy cebulę i boczek. Następnie...


Przeczytaj cały artykuł:

Pierś z kaczki z sosem winnym
smakiszczescia.pl
Kliknij "Like"
i weź udział w konkursie na Facebook