Blogbooster

Blog kulinarny i podróżniczy

Kulinaria

Jak zrobić szybki obiad z niczego?

Jak zrobić szybki obiad z niczego?

Wszystko zaczyna się od czarnej chmury. Przybywasz do domu po męczącym dniu w pracy, otwierasz lodówkę i zastanawiasz się, co teraz? Okazuje się, że zbliża się godzina obiadu, brzuch już głośno domaga się jedzenia, a w domu prawie niczego nie ma. Czy to oznacza, że należy się poddać i zamówić jedzenie na wynos? Absolutnie nie! Poniżej przedstawiam kilka sprawdzonych pomysłów, dzięki którym szybki obiad z niczego jest jak najbardziej możliwy.

Sprawdź także:

1000 pomysłów na obiad w 15 minut – mega poradnik!

Idealne produkty do szybkiego obiadu

Każdy, kto choć raz stanął przed wyzwaniem przygotowania szybkiego obiadu, wie, że kluczem do sukcesu są właściwie dobrany składniki. Idealne produkty do szybkiego obiadu to takie, które są uniwersalne, szybko się gotują i można je łatwo połączyć z innymi działającymi na zasadzie 'mix & match’.

  • Makaron – to zdecydowanie jedno z podstawowych rozwiązań. Szybko się gotuje, a dodatki mogą być naprawdę dowolne – od sosów, przez warzywa, do serów czy mięs.
  • Warzywa mrożone – wystarczy chwila na patelni lub w mikrofali, żeby stały się smacznym składnikiem wielu dań.
  • Jajka – to prawdziwa skarbnica białka. Jajko sadzone, ugotowane na twardo czy omlet z dodatkami to ekspresowe i sycące posiłki.
  • Puszki z gotowcami – choć nie należy z nich korzystać za często, to w sytuacji kiedy brakuje wszystkiego, mogą okazać się prawdziwym ratunkiem.

Sprawdzone przepisy na ostatnią chwilę

Róbmy tak dalej i zwróćmy uwagę na kilka konkretnych przepisów, które można przygotować w ekspresowym tempie.

Spaghetti aglio e olio

Jedno z najpopularniejszych dań w Italii, które składa się z tylko kilku składników: makaronu, oliwy z oliwek, czosnku, soli, pieprzu i parmezanu. Jeśli masz świeże natki pietruszki, możesz dodać je na koniec – nie tylko dla smaku, ale i dla koloru.

Omlet z warzywami

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojone warzywa (cokolwiek masz pod ręką), po chwili dodajemy rozbite jajka i smażymy do momentu, aż jajka się zetną.

Używanie resztek – kreatywne podejście

Często zdarza się, że mamy w lodówce różne „odrobinę”, które same w sobie nie są pełnym i zróżnicowanym posiłkiem. To znak, że pora na kreatywność! Resztki z wczorajszej kolacji czy świeże warzywa, które są już troszkę zwiędłe, mogą stać się bazą dla zupełnie nowego dania.

Stać przed lodówką i zastanawiać się, jak połączyć wszystkie składniki w smaczne danie, to prawdziwe wyzwanie dla kulinarnego artysty. Jedno jest pewne – używanie resztek to nie tylko oszczędność, ale przede wszystkim ograniczenie marnowania jedzenia. W końcu gotowanie to nie tylko umiejętność, ale też sztuka!

Porady dla zapracowanych – gotowanie z niczego

Jeżeli jesteś osobą zapracowaną i szukasz pomysłów, jak przygotować szybki obiad z niczego, mam dla Ciebie kilka przydatnych wskazówek. Oto one:

  • Planuj posiłki – nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, warto zawsze zaplanować kilka posiłków na przód.
  • Wielozadaniowość – gotuj kilka dań naraz. W ten sposób oszczędzasz czas i energię.
  • Zawsze miej zapas – warte mają pod ręką kilka produktów, które umożliwiają szybkie przygotowanie posiłku. Mogą to być na przykład konserwy, mrożonki czy makaron.
  • Nie bój się eksperymentować – nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na szybki obiad. Czasem to, co wydaje się dziwne, może okazać się naprawdę smaczne.

Gotowanie z niczego to prawdziwe sztuka, której można się nauczyć poprzez praktykę i doświadczenie. Warto więc podjąć to wyzwanie i przekonać się, że niemożliwe nie istnieje, a każda przeszkoda to tylko kolejna okazja do nauki i doświadczenia.

Udostępnij

O autorze

Zespół miłośników jedzenia, podróży a następnie zadbanego domu i ogrodu. Dzielimy się naszymi przepisami, pomysłami na podróż i jedzenie. Jesteśmy pasjonatami ogrodnictwa oraz dbania o wystrój wnętrza i majsterkowania. Nasze treści na blogu wynikają z wieloletniego zamiłowania do każdej z dziedzin.